Едно нестандартно интервю, реализирано от  Евгени Минчев , за творческото вдъхновение, Брекзит и интериорните тенденции през 2020 година.

  1. Само преди дни решихте да изпратите на Борис Джонсън една от Вашите прекрасни композиции. Специално за него ли я изработихте или подбрахте най-доброто за него?

–   Не го познавам Борис Джонсън и не се интересувам особено от политика. Супер спонтанно решение. В един момент просто ми писна от цялата тази политика – навсякъде в пространството се говори за Брекзит, месеци ! Няма как да не станеш съпричастен и да не ти повлияят последствията от взетите решения – директно или косвено.  Провокирах се да създам едно пано с втъкани послания към него и да му го подаря, свързано с всичко, което се случва, тъй като цялата сага засяга начина на живот и интересите на много хора, включително и моя. И така се афектирах силно.В един кратък момент заподозрях, че това е пълна глупост. Може би е, а може би не…  В паното съм изложила категоричните качества, които трябва да притежава един политик, работещ за обществото, особено в предизвикателни политически казуси, какъвто е този. Разбира се, те са артистично закодирани и същевременно лесно разбираеми. Един от символите е древен знак на Равновесието, който гласи, че за да постигнем баланс, трябва да положим усилия за равновесие, а най-често това се случва, когато везните се разклатят до крайност, какъвто е и този казус. Другият е безкрайната спирала на развитието. Човек никога не знае до къде ще го доведат неговите добри намерения, нали? Да успееш да балансираш върху ръба на бръснача и едновременно да създаваш градивна перспектива е изкуство, което трябва да притежава всеки успешен политик. А ние, като отворено европейско общество, зависим от тези действия.

  1. Вие сте наречена вече като принцеса на интериорните аксесоари. Разкажете ни за началото

–   Началото е винаги е като детска игра – откриваш нещо, което ти доставя удоволствие и друго не ти е във фокуса. И решаваш да го правиш със страст. Преди години напуснах сигурната си работа, именно поради тази причина. Минах през много интересни пътища, от които разбрах, че ако овладееш баланса, откриваш  възможности, а не препятствия. Зависи от гледната ни точка как ще ги моделираме и материализираме. И така започнах да се занимавам професионално с изработка на аксесоари за интериора, арт мебели, рисуване и интериори.

  1. Да се върнем към Джонсън и Брекзит. Какви мислите, че ще са последствията, ако всичко това се случи?

–   Като дизайнер политиката не е моят фокус, нито пък моята работа. Това е политика с много интереси. Ако всичко това се случи, последствията ще усложнят начина ни на живот и на бизнес. В този ред на мисли се сещам за една сентенция: “ Политика – умението да се управлява в името и за благото на народа. “ Нали? В случая, моето послание с това пано е именно това.    Последствията зависят от интересите, действията и уменията. Но земята се върти и ние с заедно с нея.

  1. Англия, със своята стара култура и разбирания, вдъхновявала ли Ви  и как? 

–  Силно се възхищавам как си ценят и се грижат за историята, културата и качеството на живот, на хората. Бих сравнила Англия със светлосин диамант. България е на другия полюс – много далеч в мъглявината. Защо не можем да се грижим за нашите ценности? Защо нямаме сплотена общност? Нали сме много древен народ с велико минало… Отговорите на тези въпроси са ни известни. Начинът ни на живот е показател за нивото ни като общество и какво е развитието на  политическата ни класа. Англия е успяла да еволюира във времето и адмирации. А България е бавноходка.

  1. Вие сте зодия Везни. Кои качества на тази фина зодия мислите, че помагат на професията Ви?

–  За три качества се сещам – баланс, вродено чувство за естетика и смелост към импровизации в оптимизъм. Понякога последното е много неудобно  качество.То е чиста физика, което наскоро разбрах. Никога не съм обичала тази наука – физиката. Благодарение на научната фантастика открих колко е яка всъщност и колко е преплетена с изкуството. Най-смелите във въображението са физиците, а не художниците. А комбинацията „везни“ + физика + изкуство, е взривяваща, нещо като Супер Нова. Не се сещам за някоя “ везна „, художник-физик, но предизвикахте любопитството ми.  Може би, Бог е такъв 🙂  Балансът в емоциите е невероятно изживяване, типично за тази зодия, стига да владееш силата.

  1. Вероятно знаете, че Маргарет Тачър също беше Везни… Кои други големи личности са родени под този знак и намирате ли общи черти с тях?

–   За мое  съжаление, нямам нищо общо.  Обаче, Джон Ленън – прекрасен 🙂 . Любимата ми песен от деството е “ Imagine „. Много яки послания. Не ги разбираш напълно, когато си малък, но ги усещаш подсъзнателно и след време моделират мисленето ти. Колко е ценно, когато се събудиш, да си развихриш въображението, преди чая или кафето… Да имаш свободата и смелостта да си представиш една готина реалност. После да материализираш свежите си идеи. Да си Бог сам на себе си. Възможно ли е?

  1. Петте жени, на които искате да приличате…Защо?

–   Само пет? Шест, поне. Много сложно. Възхищавам се на : Алиса от страната на чудесата, София Лорен, Койна Русева, Моника Белучи, Мая Новоселска, майка ми и още няколко.    Хармоничната комбинацията от всички тези в едно –  женственост, страст, креативност, интелект, грижа,  добро настроение, оптимизъм и чувство за хумор, съм я срещала във въображението на писателите. Сигурна съм, че съществува и реално…Защото жените сме по-добрата версия 🙂

  1. Какви са новите тенденции в интериорния дизайн? Мястото на детайлите в него…

–  Категорични крайности с идея за симбиоза, нещо като Брекзит :). Органични природни материали, съчетани с високи технологии и същевременно рециклиране на материали. Визията е в тази посока. Естествено, че въображението трябва да бъде водещо и смело на интериорните дизайнери, за да  предложат този еклектичен коктейл в интериора с хармоничност и уют. Сетивността в интериора е водеща пред модните тенденции. На свой ред, те биха били  в нюансите на пастелните тонове в синьо, зелено, графит, вечното екрю и бяло, с акцент в ярък цвят като допълнение. Дърво, камък, метал, стъкло и нетипични аксесоари ще се трансформират в нова, по-разчупена визия в интериорните пространства. Аксесоарите и декорът са във фокус, при обзавеждането, тъй като те моделират усещането за различност на едно пространство.  Всичко е въпрос на усещане за уют.

  1. Кога да знаем, че сме прекалили в обзавеждането на едно жилище…

–   Личното усещане за комфорт  е движещата сила в интериора.  Въпрос на стил. Пространството, което обитаваме, трябва да ни зарежда хармонично и да го усещаме със сетивата си. Домът е отражение на самите нас, нали?  Прекаляваме, когато имаме навика да натрупваме предмети в пространството, които не ни носят заряд и полза или когато сме подвластни на модните течения – обновяваме интериора, но не премахваме старите неща.

Има много готини уютни домове, прекалили с вещите, но с усещане за комфортен заряд. Нещо като да живееш в галерия.  Както и такива, в които има основно празно пространство, което също е впечатляващо уютно.

  1. Вашите препоръки за цветове за интериорния сезон 2019- 2020 година…

–  Естествените цветове от природата, разбира се, ще са фаворити  в хармония с противолопожните –  метал, в златисти, сребристи, бронз, черни и медни отбясъци. Повече смелост за  фантастично, приказно и цветно въображение в интериорите. Стига с този бетон 🙂  Съществуват много интересни възможности за комбинации между тези предложения. Пастелните нюанси в синьо, зелено, графит  и вечните бяло и капучино са класика. Ако прибавим към тях в акцент ярко наситени настроения като театрално жълто, наситено червено, драматично пурпурно,  индиго или свежо зелено… Еха! Рециклирането на нетипични материали, от различни работни сфери, в комбинацията с иновативните интериорни предложения като плоскости и материали, ще са оазис за всеки креативен интериорен дизайнер  да създаде нещо много различно.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This